In de Beneficiaalboeken van 1543 wordt gesproken over 'Dit zijn des patroons te Wangedorps landen. Item III roeden landts geleegen in Teye Sybrandts posses.
Het stemkohier van 1640 vermeldt voor sate 28: De patroon van Winiedorp; kerkvoogden Jacob Jans en Liebbe Liebbes.
In het stemkohier van 1698 staat alleen: De Patroon.
Op de kadasterkaart van 1832 is te zien dat op deze uitgang de woning van de schoolmeester van Wijnjeterp stond. Vanouds vervulde de schoolmeester ook de functies van koster en voorzanger, daarom was een woning vlak bij de kerk natuurlijk handig. De school zelf stond op de uitgang van sate 16, in 1886 werd deze vervangen door een nieuw gebouw aan de Binnenweg op dezelfde uitgang. Inmiddels is ook dit gebouw afgebroken en vervangen door een garagebedrijf.
In 1670 vestigt zich te Oostermeer ene Claes Coenes, een uit Wijnjeterp afkomstige schoolmeester. Deze zal op sate 28 hebben gewoond.
Op uitgang 28 heeft verder geen boerderij gestaan, het betrof hier wei- en bouwland, en uiteraard ook heide, dat werd verhuurd, vaak aan de huurder van de kerkeplaats 27. De inkomsten kwamen te goede aan de Patroon, vanouds de beschermheilige van de kerk. Een katholiek begrip, maar ook na de Hervorming werd deze benaming gehanteerd. Uit deze opbrengsten werd in principe het onderhoud van het kerkgebouw betaald.
Het land werd verhuurd, meestal aan de gebruiker van de kerkeplaats 27 of van sate 29. De kerkvoogden waren dan ook beheerders van de grond.
Pas in de 19e eeuw werd het merendeel van de grond aan de familie Andringa verkocht en bij sate 29 gevoegd.